Rozšířili jsme nabídku vína o Vinařství Ovčáčík

Rozšířili jsme nabídku vína o Vinařství Ovčáčík

Nově naleznete v naší nabídce další zajímavé vinařství - Vinařství Ovčáčík

 

Věrni svému názvu, Dobré vinařství, rozšířili jsme nabídku v našem e-shopu o autentická vína od velmi zajímavého vinaře Václava Ovčáčíka z Velehradu.

Muž několika profesí - biochemik, varhaník a vinař, to je PhDr. Václav Ovčáčík. Vínu se věnuje spolu se svým synem Markem od 90. let minulého století, kdy se z původního koníčku ve vinohradu s 200 hlavami stalo podnikání na vinici o rozloze více než 3 hektarů a s 25 tisíci keři.

Pan Ovčáčík je ve všem, co dělá, velmi pečlivý. Proto si hned v začátcích svého podnikání doplnil vzdělání na Vinařské škole ve Valticích, které neváhá kombinovat se znalostmi a praxí biochemika. Zřejmě proto je mu blízké ekologické hospodaření a šetrné zacházení s přírodou. Své vinice neokopává ani neorá, pouze několikrát za sezónu seče trávu, kterou zpětně zapracovává do půdy mulčováním. Podobně přistupuje i k ošetřování révy a k postřikům, kde využívá výhradně biopreparáty - odvary z bylin, které si připravuje sám. Promyšlené hospodaření nezapomíná ani na pomocníky z živočišné říše, kde zejména roztoči pomáhají chránit vinohrad proti různým škůdcům.

Zpracování hroznů ve sklepě je taktéž velmi tradiční a šetrné. Využívá dřevěných sudů, nepoužívá plasty, neprovádí filtraci přes azbestové materiály a nestabilizuje vína konzervačními prostředky. Běžným znakem jeho vín je vinný kámen, který považuje za nezbytnou součást kvalitního vína a zároveň za důkaz, projev, přírodního, nevylepšovaného vína.

Přírodně orientovaný přístup se projevuje i při výrobě vína, kdy drtivá převaha vín z produkce Vinařství Ovčáčík jsou vína suchá, a to přes to, že jsou vyrobena z hroznů s vyšší cukernatostí. I tady vám pan Ovčáčík s naprostou samozřejmostí vysvětlí, že chemický proces kvašení má v přírodě svá pravidla, která nemá smysl uměle měnit.

Celý proces pěstování hroznů a výroby vína pana Ovčáčíka je natolik harmonický, že vyhovuje i přísným zásadám výroby mešního vína. Přestože již několik let mešní víno církvi nedodává a oficiálně láhve jako "mešní víno" neoznačuje, stale dodržuje všechny standardy a zásady výroby takového vína.

Pečlivý, odborný, někdy možná až svérázný přístup pana Ovčáčíka má své výsledky. Opakovaně totiž byla jeho vína zařazena v soutěži a následně i ve výroční publikaci Vinalies Internationales Paris mezi 1000 nejlepších vín světa v letech 2011 a 2015. Kromě toho se vína pravidelně umísťují na soutěžích po celém světě - v Rakousku, Slovensku, Belgii, Itálii, Velké Británii a dokonce až v Izraeli.

Veříme, že Vás zaujme práce pana Ovčáčíka a jeho vína ozvláštní Vaše příjemné chvíle.

Vaše DobréVinařství.cz.